Viikon persoona

Aina kun avaan vaatekomeroni oven, näen siinä A4, jonka oikeassa yläkulmassa on kuvani  parin vuosikymmenien takaa ja vasemmassa yläkulmassa otsikko VIIKON PERSOONA: Oikeastaan olen tullut jo sokeaksi paperille, enkä näe sitä, kun se on ollut komeron ovessa jo nuo vuosikymmenet.

Nyt oikein pysähdyin ja verestin muistiani, mitä tuossa paperissa lukikaan.  Meillä oli nimittäin aikanaan tapana aktivoida hyviä ajatuksia toinen toisistamme. Vuoron perään kukin perheenjäsen sai keittiön seinälle omalla kuvalla varustetun A4:n ja muut perheenjäsenet kirjoittivat viikon aikana hänestä hyviä ja arvostettavia asioita. Se oli kyllä mukavaa. Varsinkin se, kun sai lukea, mitä itsestä oli kirjoitettu. Oli kyllä kiva kirjoittaakin ja ajatella niitä hyviä asioita. mitä perheenjäsenissä oli.

Ai, että mitäkö tuossa minun paperissani lukee ”äiti tekee hyvää ruokaa”, ”äiti on iloinen”, ”äiti osaa hoitaa perhettä”, ”Äiti on hyvä” jne edelleen. Kyllä minä aikanaan luin saamiani VIIKON PERSOONA papereita etenkin niinä hetkinä kun suusanallinen palaute perheenjäseniltä oli jotain muuta tai itse kieriskelin katumuksessa ja syyllisyydessä.

Miksikös tästä nyt päivän blogissa  kerron näin joulun alla. No tietty siksi, että joku voi saada vihjeen ja tukea perheenjäsentensä itsetuntoa käynnistämällä VIIKON PERSOONA kirjoittelun joksikin aikaa. Yleensähän nämä perheprojektit innostavat jonkun aikaa ja sitten unohtuvat. Muutaman kierroksen jokaisesta  kyllä jaksaa ja voi miten paljon iloa se tuokaan.

Niin ja oli meillä vuosia sellainen perheen yhteinen vappujuttukin. Otimme vanhan lakanan, piirsimme yhden perheenjäsenen ääriviivat ja sitten kirjoittelimme pesunkestävällä tussilla ko henkilöstä hyviä ominaisuuksia. Kutsuimme tuota lakanaa ”rakkauslakanaksi”. Kun meillä on ollut iso perhe, vappuaskartelua riitti moneksi vuodeksi.

Hei mutta rakkauslakanan teko voisi olla vaikka perheen pikkujoulujuttu tai ohjelmanumero jouluna, jos muu yhteinen tekeminen loppuu.

Huomasin, että rakkauslakanat olivat lapsillemme hyvin tärkeitä. Joskus synkkänä päivänä joku oli ottanut lakanakäärön tyynynsä viereen sänkyynsä. Varmaan lohdutusta antoi tieto, että joku on joskus ajatellut hyvää.