Täysihoitolaiset kesälomalla

”Olen itselleni vihainen, kun en saa yläasteikäisiä lapsiani tekemään kotona juuri mitään. Me vanhemmat olemme töissä ja lapset ovat kesälomalla. Heidän aikansa kuluu nukkumisessa, rannalla ja kavereiden kanssa.”

En ihmettele yhtään, että olette kyllästyneet täysihoitolan pitoon kotonanne. Monesti sattuu vielä niinkin, että täysihoitolan asukkaat eivät ole tyytyväisiä täysihoitolan palveluihin ja käyttörahatkin ovat heistä moitittavan pieniä.

Kysynkin nyt, millä perusteella nuorisonne saa teiltä käyttörahansa.? Ilman rahaa vaatteita ja ajanvietettä varten nykynuoret tulevat heikosti toimeen. Laskekaapa, kuinka paljon kuukaudessa annatte heille? Aloittakaa perheessänne uusi käytäntö. Nuorille on hyvä opettaa, että rahaa tulee vain työtä vastaan.

Kotona on paljon tekemätöntä työtä. Niitä voitte hinnoitella sopivaksi katsomallanne tavalla. Nokkelat ja rahanahneet nuoret saavat itse suunnitella, miten saavat kerätyksi rahat uusiin farkkuihin, pizzalla käyntiin tai festarimatkaan. Kesällä voi panna vireille jo säästämisen uutta harrastusvälinettä tai tietokoneohjelmaa varten. Isoissa hankinnoissa on hyvä, että nuori itse hankkii osan rahoituksesta eikä kaikki tule automaattisesti vanhempien pohjattomasta pussista.

Oman huoneen siivoamisesta tai omien pyykkien pesemisestä ei tarvitse maksaa. Periaatteessa yhteiset päivittäiset kotityötkin ovat perheenjäsenten luontaisetu ja velvollisuus ilman korvausta. Jos kuitenkin täysihoitolaisten motivaatio kotitöihin on täysin miinuksen puolella eikä heitä ole saatu liikkeelle hyvistä ja huonoista yrityksistä huolimatta, silloin kannattaa käyttää porkkanaa, joka yleensä tepsii.

Lomalaisillanne on nyt edessä valinta. Joko he ryhdistäytyvät kotitöihin ja saavat tarvitsemansa taskurahat tai sitten he lomailevat vain ja elävät ilman rahaa. Vain uhmainen nuori valitsee jälkimmäisen. Siksi sävy, miten uutta käytäntöä markkinoitte, on tärkeä. Älkää tehkö siitä rangaistusta vaan houkutteleva mahdollisuus.

Huolehtikaa siitä, että neuvotte nuorianne, miten eri asioita tehdään. Eivät he automaattisesti osaa kodin hommia. Älkää moittiko keskeneräisistä taidoista. Kuitenkin  voitte reilusti odottaa, että tulokset paranevat koko ajan. Hutilointia ei koskaan tarvitse hyväksyä. Sivutuotteena nuorenne tulevat huomaamattaan oppimaan lomallaan elämässä tärkeitä taitoja.

Hyvää ruokahalua kesälomalaisten valmiiksi kattaman ruokapöydän ääressä.