Asiaa mankelista

Erottava tekijä kahden sukupolven välillä on. Mankeli. Nuoret eivät sitä hanki, eivätkä tarvitse. Meillä ensimmäisiä hankintoja naimisiin mentyämme oli mankeli. Eihän ilman mankelia voi kunnon talous pyöriä.

Ilahduin kun vierailin Salmisen Jukan ja Leenan kodissa Hämeenlinnassa ja siellä 2 mankelia!. Vanha talon oston mukana tullut veivattava ja sitten sähköinen. Vakuuttelimme Leenan kanssa yhteen ääneen mankelin välttämättömyyttä.

– miten lakanat ja muut liinavaatteet saataisiin sileäksi. Nuoret sanovat että ei kuulemma tarvitse. Silittää voi jos äidille ja anopille on välttämätöntä

– tykkäävät kuitenkin kun meillä on mankeloidut lakanat ja hotellissa on kiva päästä puhtaiden mankeloitujen väliin.

Olen yrittänyt vihjata, että käärikää lakanat edes tiukalle rullalle ja pussilakanat petauspatjan alle. Kohtuullinen sileys niinkin tulee

Mutta liinat. Eihän silittämälläkään saa liinoihin niitä sieviä taitoksia, mitä mankeloinnissa tulee. Noo tosiasiassa eiväthän ne nuoret käytä liinoja ollenkaan. Paljaalle pöydän pinnalle katetaan kahvit ja ruuat vieraillekin.

Liinastapa tuli mieleen toinenkin erottava tekijä nuoren ja vanhan sukupolven välillä. Kahvikupit. Eihän niillä ole kahvikuppeja, kalustosta puhumattakaan. Mukit ovat kuulemma käteviä. Minusta kahvikalusto olisi ollut niin soma häälahja, mutta kenellekään ei ole kelvannut. Tosin yksi pari sai toisen sukuun kuuluneet Myrna-kupit. Ihan pari tusinaa. Tiedättehän ne Arabian kultareunaiset ja ruskearuusuiset.  Tänne meidän komeroon toivat ne käytettäväksi kun on isoja juhlia. Niitä samoja kuppeja on minullakin joten isoissakin perhejuhlissa on komeillut Myrnakalusto . 

Muutama vuosi sitten Myrnaa on viimeksi käytetty kihlajaisissa. Niin tosiaan, ei meilläkään ole sen koomin katettu pöytään kahvikuppeja. Itsekin ostin pari tusinaa mukeja sekä kaupunkiin että mökille. Ja seurakuntaankin pyysin hankkimaan mukit kirkkokahvia varten. 

Niin että mitäs minulle on tapahtunut. Siirtyminen kahvikuppiseurasta mukiporukkaan. Jo on aikoihin eletty.

Mutta mankelista en luovu. En.