Riitelevät sisarukset

8- ja 5-vuotiaat lapsemme riitelevät paljon keskenään. Varsinkin vanhempi lapsi hermostuu helposti pienemmälle ja lyö jatkuvista kielloista huolimatta. Pienempi myös ärsyttää isompaa tahallaan. Perheen ilmapiiri on muutenkin riitaisa. Mitä voisimme tehdä perheen ilmapiirin parantamiseksi? Miten saamme sisarusten välille sovinnollisempaa yhdessä oloa?

Voitte rauhoittaa tilannetta lasten huomaamatta niin, että autatte heitä olemaan erillään niin että tässä vaiheessa yhdessä olemista tulee vähemmän. Te vanhemmat voitte jakaa lapsia niin että toinen ottaa mukaansa toista ja toinen toista. Näin kärjistynyt tilanne pääsee vähän rauhoittumaan. Lapset saavat mukavia kokemuksia ja myönteisiä tunteita ja riita-alttius vähenee.

Huomaatte, että suoranaisella puuttumisella lasten käytökseen ette ole saaneet tappeluita loppumaan. He tietävät, että ei saa lyödä eikä saa ärsyttää, mutta heillä ei nyt ole voimaa toteuttaa noita hyviä elämänohjeita.

Riidattomia sisarussuhteita on harvassa. Lapset opettelevat elämää. Riitelevät lapset ovat pettymys meille vanhemmille ja heidän käytöksensä kiukuttaa meitäkin. Kiukun ilmaiseminen ei paranna tilannetta. Ensin pitää luoda olosuhteita, jossa lasten mieli kevenee ja he huomaavat, että sopuisammassa ilmapiirissä on mukavampi elää.