Kettujahdissa

Suomen Gallup teki äskettäin Kotivinkki-lehden toimeksiannosta suuren kasvatustutkimuksen suomalaisten perheitten kasvatustavoista ja asenteista. Tulokset julkistettiin suuressa kasvatusillassa Finlandiatalossa Helsingissä maaliskuussa.

Kahta asiaa jäin miettimään. Vanhempien suurimpana huolenaiheena oli huumeet. Huumeitten käytön ennaltaehkäisy alkaa kodista silloin kun lapset ovat pieniä. Yhteyden vaaliminen lapsen kanssa kouluiässä on avain vanhempien kuuntelemiseen. Stakesin tekemässä kouluterveystutkimuksessa kävi ilmi, että teini-ikäisten kohdalla huumeista erossa pitävänä yhteisenä tekijänä oli se, että vanhemmat tunsivat lapsensa kaverit ja tiesivät aina missä lapsi liikkuu. Tuon toteutuminen edellyttää toimivaa suhdetta vanhemman ja lapsen välillä.

Vanhempien pinnan käräyttää kaikkein useimmin lasten ja nuorten valehtelu ja huijaaminen. Tutkimus ei kerro kuinka paljon epärehellisyyttä esiintyy, mutta merkittävää on, että ala-asteikäisten ja murrosikäisten kohdalla se oli kaikkein eniten vanhempia kiukuttava lasten käyttäytymismuoto. 

Rehellisyyden oppimisen herkkyyskausi on 4-7 vuoden iässä. Silloin lapsi alkaa ymmärtää toden ja satuilun rajan. Tuon ikäisen lapsen vanhempi näkee helposti, milloin lapsi puhuu totta ja milloin hän valehtelee. Jokaiseen epärehellisyyteen pitää puuttua. Silloin lapsi oppii, että totuuden puhuminen on vanhemmille luovuttamaton arvo.

Lapselle voi sanoa, että vanhempi tietää, että hän ei puhu totta. Kuitenkin on hyvä odottaa, että lapsi itse kertoo asian oikean laidan. Joskus totuuden esille saaminen kestää monta tuntia, joskus päiviä. Totuuden kertomisesta ei pidä rangaista. Silti lapsi joutuu kantamaan vastuun vääristä teoistaan esim. maksamaan varastamansa karkkipussin. 

Valehtelemisen tavasta on lapsen vaikea päästä irti. Jo pieni lapsi voi oppia taitavaksi valehtelijaksi. Hän ei oikeastaan itse edes tiedä valehtelevansa. Siitä on vain muodostunut hänelle toimintatapa, jolla hän selviää hankalista tilanteista. Siksi olennaisen tärkeää on puuttua lapsen epärehellisyyteen silloin kun lapsi ymmärtämättömyyksissään ensimmäisiä kertoja yrittää päästä pälkähästä valehtelemalla.

“Ottakaa ketut kiinni, pienet ketut, jotka viinitarhoja turmelevat” neuvotaan vuosituhansia vanhassa Raamatun ohjeessa. Se on sopiva neuvo myös kasvatukseen. Joskus kettujahti on totista työtä: Mutta välttämätöntä, jos haluamme estää viinitarhan tuhoutumisen.