Kiukkuamisen taito

Miten ohjata lasta turvalliseen vihan ilmaisuun, kun tämänhetkiset vihanpurkaukset (pitkäkestoista kovaa huutamista ja nimittelyä) tuntuvat hämmentävän sekä lasta itseään että perheen muita lapsia?

Pari perusasiaa on hyvä selvittää lapsen kanssa. Auta lasta tunnistamaan, mistä hän kiukustui, mistä hän tuli vihaiseksi. Tämä onnistuu usein vasta sitten kun kiukku on mennyt ohi. Ilmaise

ymmärtäväsi, että tuollaisessa tilanteessa lapsi tuntee suuttumusta. Yritä eläytyä lapsesi tilanteeseen, niin ymmärrät paremmin.

Lapselle itselleenkin voi olla yllätys, että kiukun tunteet ovat luonnollinen reaktio pettymykseen. Hänellä on edessään hyväksyttävä kiukun ilmaisemisen opettelu. Mieti itsekin vanhempana, mitkä ovat sallittuja kiukun ilmaisemisen muotoja. Huutaminen varmaan kuuluu niihin, mutta nimittely ei, eikä myöskään minkään rikkominen eikä kenenkään vahingoittaminen.

Pohtikaa jotain tapahtunutta tilannetta ja miettikää, mikä siinä olisi ollut hyvä kiukun ilmaisemisen tapa. Pitkän tähtäyksen tavoitteena on, että lapsi oppisi ilmaisemaan sanallisesti suuttumustaan, kertomaan tunteensa ja sen mikä häntä harmittaa.

Hallitun tunteenilmaisun oppiminen on pitkä prosessi. Siinä lapsi tarvitsee aikuisen apua. Aikuisen on säilytettävä malttinsa. Toivottavasti aikuiselta löytyy armahtamista myös niissä tilanteissa, joissa lapsi kuitenkin menettää malttinsa ja käytös menee överiksi. Niinhän käy joskus aikuisellekin. Sitten taas yritetään uudelleen.