Uskottomuudesta selviäminen

Onko mahdollista, että parisuhde selviää uskottomuudesta? Mikä saa parisuhteen selviämään? Kuinka usein suhde ylipäätään siitä selviää? 

Uskottomuus on parisuhdetta kipeimmin koetteleva asia. Puolet ehkä selviää eroamatta. Ero voi tulla myöhemmin ehkä uskottomuuden uusiuduttua. Jos uskottomuutta ei selvitetä, sillä on taipumus uusiutua. Ehkä puolet yhdessä jatkavista työstettyään tapahtuneen pääsee keskenään jopa parempaan suhteeseen kuin ennen uskottomuutta. Uskottomuuden taustalla olevien syiden miettiminen lisää selviytymisen mahdollisuutta. Mitä on päässyt puolisoitten väliin, niin että etääntyminen on alkanut?

Uskottomuus ei koskaan ole petetyn puolison syy. Uskoton osapuoli on itse valinnut uskottomuuden. Silti on hyvä miettiä, miten näin pääsi tapahtumaan.

Joskus uskottomuuden selvittämien onnistuu puolisoilla keskenään mikäli suhde on ollut avoin ja toimiva muuten. Usein keskusteluille on eduksi, että mukana on ulkopuolinen ammatti-ihminen. Ystävät ja sukulaiset ovat helposti puolueellisia. Ylipäätään uskottomuus niin kuin ei muutkaan puolisoiden keskinäiset asiat kuulu ulkopuolisille läheisille.

Sanoit kirjeessäsi miettiväsi ehkä eniten sitä, että kuinka toinen voi loukata rakastamaansa ihmistä näin pahasti? Siinä onkin uskottomuuden syvin kipu. Olenko näin arvoton? Onko suhteemme säilyttäminen näin yhdentekevä? Eikö puoliso välitä, mitä pettymystä, hätää ja elämän romahtamista hän tuottaa muille perheenjäsenille?

“Välillä ajattelen, että olisi ollut parempikin, etten olisi saanut tietää, mutta toisaalta ehkä tarvitsin tällaisen herätyksen. Ainakin tiedän ja muistan nyt, että perus-hyvääkin parisuhdetta pitää hoitaa.” Ankaran läksyn kautta olet joutunut tuon oppimaan. Uskottomuuden tapahduttua on välttämätöntä ymmärtää ja myöntää, että parisuhteessa on todennäköisesti aika paljon korjattavaa. On alettava uuden rakentaminen. Entinen tapa elää yhdessä tuskin kantaa kovin pitkälle. 

Tärkeintä on kuitenkin tahto rakentaa tämä suhde uudelleen, tahto rakastaa ja tahto armahtaa toinen toistaan. Suhteen uudelleen rakentaminen on pitkä ja vaivalloinen matka. Vapaalippuja ei ole jaossa.

Uudelleen rakentamisessa keskeisiä asioita on tilanteeseen liittyvien monien tunteitten käsittely, anteeksiantamisen pitkä työskentelyprosessi ja luottamuksen uudelleen rakentaminen.

Luottamus syntyy vain luottamalla. Petetyn osuus on luottaa ja pettäjän tehtävä on osoittautua luottamuksen arvoiseksi. Täydelliseen luottamukseen ei ehkä päästä koskaan. Täydellisiä osiota löytyy harvemmin muiltakaan parisuhteen aluilta. Silti voidaan elää tyydyttävästi yhdessä.