Testaisimmeko ensin

“Olemme seurusteleva pari ja vakavasti kiintyneet toisiimme. Asumme eri paikkakunnilla. Jotkut sukulaiset kehottavat kovasti muuttamaan yhteen ennen naimisiinmenoa, että näkisimme sovimmeko yhteen. Parempi kuulemma harkita tarkkaan nyt kuin kohta erota”

Mietit, voiko yhdessä asumisella ennustaa avioliiton pysyvyyttä. Tilastokeskuksen mukaan avoparit päätyvät eroon neljä kertaa useammin kuin avioparit. Tilastoissa on mukana vain avoparit, joilla on lapsia. Yhteensopivuutta testaavista pareista ei ole tilastoa. Ympärillesi katseltuasi olet sinäkin huomannut, että muuttoliike yhteen ja erilleen on erittäin vilkasta. 

Avosuhteesta eroaminen on käytännössä helppoa, mutta toisesta irrottautuminen ja pettymyksestä selviäminen on samanlainen kivulias prosessi kuin avioerokin. Siksi itse aina suosittelen muunlaista toinen toiseensa tutustumista ja yhteiselämän mahdollisuuksien selvittämistä. Sitä on tilan ja ajan antaminen rakkauden taitojen opettelulle. Yhteisen elämän odottaminen ja siitä unelmoiminen antaa hyvän maaperän rakkauden taitojen kasvulle. Raakileena poimittua hedelmää syödessäsi et tiedä, miltä kypsynyt hedelmä maistuisi. 

Joskus on tilanne, että pikaisesti yhteen muuttaneiden suhde jatkuu, vaikka alkuihastumisen jälkeen tarkempi tutustuminen toiseen on tuonut eteen melkoista yhteensopimattomuutta. Eropäätöstä on hankala tehdä, kun on tullut hankittua yhtä ja toista yhteistä ja yhteiseen olemiseen on totuttu ja sukulaiset ja kaveritkin ovat tottuneet. Jos pari olisi tapaamisensa jälkeen malttanut seurustella pitempään ja tutustua toisiinsa ihastumisvaiheen jälkeenkin, he eivät olisikaan enää pari. Yhteensopimattomuus olisi havaittu ajoissa. Seksuaalisen tarvitsevuuden täyttymys peittää alleen muut tärkeät selvitettävät alueet. Vaikka sopisittekin hyvin yhteen suhteen alkuvaiheessa, ette voi millään yhteisasumisella testata, sovitteko yhteen kymmenen tai kolmenkymmenen vuoden kuluttua. Elämä muuttaa meitä koko ajan. Parisuhde on jatkuva sopeutumisprosessi.  

Tilastojen mukaan avosuhteella aloitetuista avioliitoista purkautuu merkittävästi isompi osa verrattuna niihin, jotka aloittavat yhteisen elämisen avioliiton solmimisen jälkeen. Taustalla lienee vahvempi sitoutuminen elämän pituiseen parisuhteeseen ja vahva pyrkimys tehdä työtä oman suhteensa eteen.