En enää rakasta

Jos olen rehellinen, en rakasta enää puolisoani. Joskus ajattelen, olenko todella oikein rakastanutkaan. Mitä enemmän tätä ajattelen, sitä selvemmäksi minulle tulee, että yhteiselämää on turha yrittää jatkaa, jos rakkaus on kuollut. Tuntuu kuin pettäisi itseä ja muita jos elää yhdessä ilman rakkautta.”

Kuulen silloin tällöin työhuoneessani lauseen “En enää rakasta puolisoani.” Tunnen itse noissa tilanteissa vilua ja surua. Voin vain kuvitella toisen puolison tunteita hänen kuullessaan tämän uuden rakkaudentunnustuksen. Pettymys, voimattomuus ja syvän menetyksen tunteet lienevät päällimmäisiä.

Joskus ihmiset erehtyvät kuvittelemaan, että rakkauden tunne säilyisi samanlaisena vuodesta toiseen. Voimakkaan emotionaalisen rakkauden yksi tehtävä on saattaa ihmisiä yhteen. He alkavat rakentaa luottavaisina yhteistä elämää. Heidän välilleen rakentuu monia yhteisiä asioita; koti, lapset, sukulaiset, velkoja, yhteisiä kiinnostuksen  kohteita, yhteistä elämää. Nämä kantavat parisuhdetta sellaisinakin aikoina, kun tunteet ovat takatalven kourissa.

Rakkaus voi näivettyä, jos sitä ei hoideta. Vieläkin voit kysyä itseltäsi ja puolisoltasi, mitä välillänne on päässyt tapahtumaan, mikä näivetti rakkauden niin että se tuntuu kuolleelta. Mikä oli rakkautenne ravitsemisen tapa silloin kun tutustuitte? Mitä kaikkia yhteisiä säikeitä elämässänne on, vaikka rakkauden tunne on ohentunut?

Mietit, oletko koskaan rakastanutkaan. Jokaisessa parisuhteessa on ollut vetovoimaa, joka on vetänyt juuri nämä ihmiset toistensa läheisyyteen. Kumppaniksi ei olisi kelvannut kuka tahansa. Jokainen parinvalinta on ollut jollain tavalla siinä hetkessä tarkoituksenmukainen. Älä mitätöi 

yhteisen historian hyviä hetkiä tämän hetken kriisin takia.

Jos keskityt toistamaan ajatusta “En rakasta enää” , ajatus vahvistuu. Jos sen sijaan pysähtyisit miettimään vihkilupausta “Tahdon rakastaa myötä ja vastoinkäymisissä”, se avaa sinussa mahdollisuuksia löytää rakkauden keinoja.

Joskus kysyn  rakkauden loppumisesta kertovalta, haluaisiko hän rakastaa. Hiljaisuuden jälkeen saatan kuulla vastauksen. “Ehkä en”.

Joskus rakkauden loppumisen ilmaisemisen syynä on rakastuminen johonkin toiseen. Sitä ei haluta vielä sanoa ääneen. Parisuhteesta irti pääseminen on helpompi aloittaa heittämällä tuhopommi “En rakasta sinua enää, rakkaus vain kuoli” Reilumpaa kuitenkin on ottaa vastuu omista tekemisistä ja kertoa, että on rikkonut parisuhteen rakastumalla toiseen ja selvittää siitä aiheutuva sotku ja siihen johtanut sotku.