Erilaiset temperamentit

Olen kolmen 8-12-vuotiaan lapsen yksinhuoltaja. Miten osaisin toimia viisaasti lasteni kanssa, jotka ovat temperamentiltaan erilaisia ja jotka ovat myös eri kehitysvaiheessa. Kun joku lapsista selkeästi kiukuttelee ja hölmöilee enemmän kuin muut ja joudun häntä sen vuoksi ojentamaan muita enemmän. Tähän lapsi reagoi helposti sanomalla “miksi sä syytät koko ajan mua?” tai “aina sä syytät vain mua kaikesta!” Mielestäni en ole ojentanut aiheetta. Tuntuu vain siltä, että toiset lapset uskovat helpommalla. Mikä neuvoksi?

Hyvä, että olet havainnut lastesi temperamenttierot. Hölmöilevä ja kiukutteleva lapsi ei ole paha, vaan haasteellinen lapsi. Vältä kaikkea vertailua lasten kuullen, vaikka mielessäsi ajattelisitkin, että toiset ovat helpompia.

Kun lapsesi käyttää sanoja ”sä koko ajan, aina sä..” , tartu niihin ja palauta hänen ajattelunsa todellisuuteen. Kertaa mistä asiasta nuhtelit häntä. Sitten voit kysäistä, mistä muusta lapsi on kuullut sinun ”syyttävän” tänään. Vaarana nimittäin on, että lapsen päähän alkaa muodostua mielikuva, että häntä moititaan aina ja jatkuvasti ja joka päivä jne, vaikka se ei pidä paikkaansa. Samalla voit kertoa, mitä oikeita ja hyviä asioita lapsesi on sinä päivänä tehnyt ja mistä juuri sinä päivänä olet ollut hänessä iloinen. Näin lapsesi käsitys itsestään ei pääse vääristymään.

Haasteellinen lapsesi tarvitsee kahdenkeskisiä hetkiä ja yhdessä vietettyä pidempääkin aikaa vanhemman kanssa. Silloin hänen parempi minänsä pääsee esiin. Silloin on helppo antaa hänelle myönteistä palautetta. Hän saa aineksia uskoa, että vanhempi välittää hänestä ja ajattelee hänestä hyvää.

Uskon, että viisaalla toiminnalla vältätte ”musta lammas” syndrooman syntymisen.