Voiko uskottomuudesta selvitä

Olin aina sanonut, että se on kerrasta poikki. Jos tulee yksikin syrjähyppy, meidän avioliittomme ei voi jatkua. Nyt sitten ollaan tapahtuneen tosiasian edessä. Vaikealta tuntuu kotia hajottaa, meillä on pieniä lapsia, mutta yhteiseen sänkyynkään en voi mennä. Mies ei tahtoisi eroa.”

Olen pahoillani kanssasi siitä mitä on tapahtunut. Hyvä kuitenkin, että et suoraa päätä rynnännyt maistraattiin viemään eropaperia. Eroattepa tai jatkattepa yhdessä, teidän on selvitettävä tapahtunut ja sen syyt ja vaikutukset, muuten ette pääse eroon toisistanne erotessannekaan. Nimittäin sinun käsittelemätön pettymyksesi jää vaivaamaan ja puolisosikaan ei pääse syyllisyydestään.

Puolisosi haluaa jatkaa avioliittoa. Luulen, että tuo tahto pitää sisällään myös sen, että hän on katkaissut ulkopuolisen suhteen. Ilman sen katkaisemista ei yhteisen tien löytymisestä ole mitään toivoa. Katuuko miehesi tekemisiään, onko hän pahoillaan siitä, mitä hän on sinulle aiheuttanut? Jotkut nimittäin vähättelevät ulkopulista suhdetta, ettei se ollut mitään rakkautta, tai se oli yhden illan juttu, tai mitä nyt humalassa tuli tehtyä, tai että vieraissa käy nykyään niin moni. Vähättely loukkaa petettyä puolisoa. Häneen jää aiheellinen epäilys, että uskottomuus voi toistua taas otollisissa olosuhteissa.

Jos puolisosi katuu tekemisiään, hän todennäköisesti haluaa myös selvittää tapahtunutta. Silloin hänen on kuunneltava, miltä sinusta tuntuu, mitä uskottomuus sinussa synnyttää. Hän joutuu kohtaamaan pettymyksen, surun, kiukun ja ehkä vihankin. Ne hänen on jaksettava kuunnella ja kohdata, sillä se alkeellisinta vastuunkantoa siitä miten hän on rikkonut sinua vastaan ja suhdettanne vastaan.

Pettymyksen ja kiukun ja kysymysten vaihe voi kestää useita viikkoja. Kun olet saanut pahan mielesi ilmaistua ja mielesi vähän huojentumaan, voit kysyä häneltä, mitä sellaista hän etsi ulkopuolisesta suhteesta, mitä kotoa puuttui. Voiko asialle tehdä jotain? Pohtikaa yhdessä, miten voitte lujitta yhteistä suhdetta, niin että seikkailuja ei tarvitse lähteä etsimään kodin ulkopuolella.