Mökille

Kohta on aika koota kamppeet kasaan ja muuttaa mökiltä kaupunkiin. Joka kesän alussa muutamme mökille, niin kuin kaupunkilaiset konsanaan ennen vanhaan. Mökki on 40 km päässä kotoamme, joten työssä käyminen sujuu hyvin  täältä käsin.

Olen sen verran maalainen, että heti kun olimme nuori kaupungissa asuva lapsiperhe, aloin kaivata punaista tupaa ja perunamaata. 

Löysimme sellaisen ja siellä oli helppo elää ison lapsilauman kanssa kaiket kesät. Kun lähimpään naapuriin on melkein puoli kilometriä, ei ollut väliä, mitä lapsilla on päällä tai millaista mekastusta he pitivät tai miten äiti sattui motkottamaan.

Kasvimaa- luomusellainen ja puutarha ovat meidän harrastuksemme. Kerran yksi lapsistamme mietiskeli ääneen. ”Äiti, säästämmehän me aika paljon rahaa, kun meillä on kasvimaa eikä perunoita ja porkkanoita ja muuta tarvitse ostaa” En voinut vastata suoraan myöntävästi, kun juuri olimme maksaneet 300 € viidestä hiekkakuormasta saviselle kasvimaallemme. Sanoin, että mukavaa tämä puutarhan hoito ainakin meistä on. Mies tapaa usein askareisiin lähtiessä sanoa, että lähdenpä tässä taas fysioterapiaan.

Voitkos arvata, mikä täällä mökillä on mukavinta? Ei se ole rantasauna eikä mikään veteen liittyvä. Ei meillä ole vettä mailla eikä halmeilla, harvoinhan  mummonmökeissä vettä on. No kun et arvaa, niin kerronpa, että odotetuin asia on RADIO DEI. Täällä voin kuulla Deitä ihan oikeasta radiosta, eikä vain netin kautta. Ja täällä on aikaa kuunnella askareitten taustalla. Voi miten iloitsen tästä kanavasta, opin paljon, saan katsella maailman laajuisia näkymiä, koen tulevani monella tavalla ravituksi.

Radion Deitä kuulin ensimmäisen kerran ihan sattumalta juuri mökillä. Oli sunnuntai päivä. Olimme kuunnelleet jumalanpalveluksen ja menimme ulos keräämään marjoja puskista. Otimme radion pihalle ja etsimme asemaa. Yhtäkkiä alkoi kuulua tuttu ääni. ”Tuo täytyy olla Timo Junkkaala, opiskeluaikojen tuttu…mutta miten se nyt näin puolen päivän aikaan puhuu, oikein radiossa…” 

Vähitellen alkoi selvitä, että kyseessä on Hengelliset syventymispäivät Johanneksen kirkossa ja kanava nimeltä Radio Dei. ”Wau, ei voi olla totta, omassa puutarhassani pääsen hengellisille kesäjuhlille, kun pienten lasten kanssa en sinne muuten jaksa lähteä”. Siitä alkoi rakkaussuhde Radio Deihin.

Niin että kesämökki ja Radio Dei kuuluvat ehdottomasti yhteen. Rario tei, niin kuin naapurin mummo tapaa sanoa.