Joutilaat liikkeelle

Satuin yöpymään perheessä, jonka neljästä pojasta nuorimmainen oli kevään abiturientti. Kirjoitukset olivat ohi ja poika odotteli armeijan alkamista kesällä. Kesätöistä ei vielä ollut tietoa. Aamiaispöydässä vanhemmat ottivat paperin ja kynän esille ja miettivät, mitkä olisivat ne viisi työtä, jotka pojan pitäisi tänään tehdä.

”Hakekoon sen paketin postista ja koneellinen pyykkiä siellä ainakin on pestäväksi ja narulla toinen käsiteltäväksi ja sitten saa keksiä, mitä laittaa ruuaksi perheelle…” Kuuntelin kiinnostuneena vanhempien keskustelua ja kysäisin moisen järjestelyn alkuperää. He kertoivat, että he eivät kestä ajatusta, että aikamies poika nukkuu puolille päivin ja kuluttaa joutilaana aikansa television tai tietokoneen ääressä.

”Pojan on otettava itseään niskasta kiinni ja saatava itsensä liikkeelle tehdäkseen joitain kodin hommia. Siinä hän oppii itsensä voittamista ja  tylsien asioiden tekemistä. Samalla hän oppii joitain elämässä tarpeellisia taitoja. Annamme hänelle myös  asioitten hoitamisia ja selvittämisiä joissain virastoissa. Siinäpähän oppii niitäkin asioita:”, isä selitti.

”Joskus on vähän tiukassa löytää viisi työtä, ellei satu olemaan jotain isompaa projektia menossa. Muillakin pojilla on ollut sama ohjelma, elleivät ole sattuneet lukemaan pääsykokeisiin. Sinäkin aikana ehtii joitain kotitöitä tekemään. Eihän kukaan koko aikaa lue.” Äiti jatkoi.

Viisaita ja kaukonäköisiä vanhempia. Missä nykyajan lapset ja nuoret oppisivat työn tekemistä elleivät kotona. Kotona hankittu työhön tarttumisen taito on tarpeen ensimmäisessä työpaikassa, koska lyhytkin kesätyö on näytönpaikka kyvyistä tehdä työtä.

Kesän lähestyessä monissa kodeissa alkaa asustaa joutilaita, työkykyisiä lapsia ja nuoria. Hyvissä ajoin voimme heille kertoa, että tulevana loma-aikana he saavat kartuttaa erilaisen tekemisen taitoja sovittujen kotitöitten parissa jos kesätöitä ei vielä ole onnistuttu saamaan. Ilmaisen rahan antamisen sijaan on viisaampaa opettaa nuori ansaitsemaan tarvitsemansa rahat

Jääkaappimme ovessa on lista, jonka otsikkona on ”Töitä tarjolla” ja siinä on lueteltuna parikymmentä tekijäänsä odottavaa.