Yhteen muuttavat nuoret

“Kuusitoistavuotiaamme on seurustellut pari kuukautta. Nyt he olisivat muuttamassa yhteen. Emme ole innostuneet asiasta, mutta yhteisymmärrystä ei tahdo syntyä”

Teidän vanhempien sisäinen tuntuma nuorten yhteen muuttamiseen on ihan oikea. Haluatte panna jarruja päälle. Jarruttelisin minäkin, enkä vain jarruttelisi, vaan ilmaisisin, että asia ei alkuunkaan käy päinsä. Te vanhempina näette nuorten tilanteen kokonaisemmin kuin mihin he itse tuossa vaiheessa pystyvät, siksi he haluaisivat noudattaa päähänpistojaan heti.

Nuoret luonnollisesti tuntevat suurta vetoa toisiinsa ja uskovat, että he ovat oikeita toisilleen. Kehityksellisesti tuo ikä on parin etsimisen vaihetta. Siihen kuuluvat ihastumiset ja ihastumisten hiipumiset, vapaus mennä ja katsella ympärilleen. Parisuhteen vakiinnuttamisen aika on nuoressa aikuisuudessa eli kahdenkymmen paremmalla puolella. Silloin alkaa persoonan kasvu ja kypsyminen olla vahvistunut ja suhteen mahdollisuuksia alkaa nähdä jo realistisemmin..

Kokemukseni mukaan varhain yhteen muuttajat alkavat velkoa elämätöntä nuoruutta joskus myöhemmin. Silloin vapauden etsimisellä on usein kovin iso hinta, kun perheessä on ehkä jo lapsia kasvamassa. 

Osa muuttaa yhteen seksin takia. Suhde ei kuitenkaan muilta osin ole kasvanut eikä mitenkään vahvalla pohjalla. Kun seksi tulee seurusteluun mukaan, vähenee monessa suhteessa puhuminen, hellyys ja toiseen tutustuminen. Ison ihastuksen tultua arkipäiväisemmäksi petytään ja huomataan muu yhteensopimattomuus. Erotaan ja etsitään uusi kumppani. Tässä kierteessä  ehtii mennä paljon rikki ennen kuin joskus myöhemmin ehkä suhde jonkun kanssa alkaakin vakaantua ja syventyä. Kuluttava kierros olisi voitu estää sillä, että seurustelua ja toiseen tutustumista olisi maltettu jatkaa kyllin kauan.

Joillekin varhaisen yhteen muuttamisen seuraukset voivat näyttäytyä hankalaan tai mahdottomaan parisuhteeseen ajautumisena. Alkuihastuksen jälkeen huomataan, huomataan, että ollaankin liian erilaisia, yhteistä on kovin vähän. Kuitenkin yhteistä elämää jatketaan, kun se on tullut alettua ja yhtä ja toista yhteistäkin on jo hankittu.

Suomi on maailman johtavia  nuorten avosuhteitten maita. Taustalla on vanhempien sallivuus. kapinoivien, murrosikäisten kanssa kun on välistä kovin työlästä elää. Toisaalta ilmiössä on nähtävissä myös nuorten kaipuu rakentaa koti, olla tärkeä jollekin ihmiselle.

 Kodin kaipuuseen pitäisi oman kodin vastata vielä siinä vaiheessa, jolloin sieltä ollaan irtaantumassa. Rajankäynnit ja tiukatkin keskustelut vanhempien kanssa palvelevat nuoren kasvua ja irtaantumista.