Perhe-elämää

Kyselin ranskalaiselta vaihto-oppilaalta Suomessa olovuoden iloja ja ihmetyksiä. Hämmästeltävien asioiden puolella hän sanoi ihmettelevänsä sitä, että suomalaiset eivät elä perhe-elämää. Kiinnostuin kyselemään ranskalaisesta perhe-elämästä

“Meillä perhe on yhdessä, silloin kun ollaan kotosalla. Ei se ole perhe-elämää, jos perhe vain menee pois kotoa ja harrastaa yhdessä. Perhe-elämää eletään kotona. Perhe-elämän ydin meillä on yhteinen tekeminen. Kotityöt tehdään yhdessä. Täällä Suomessa perheenjäsenet tekevät kotitöitä kukin erikseen. Onhan paljon hauskempi tyhjentää tiskikone yhdessä jonkun toisen kanssa tai siivota yhdessä tai käsitellä pyykkiä tai laittaa ruokaa yhdessä Siinä samalla jutellaan tietysti.”

Sanoin, että täällä perheenjäsenillä on omat menonsa ja harrastuksensa ja kukin tekee työt aikataulunsa mukaan.

On meilläkin harrastuksia ja menemisiä sekä lapsilla että aikuisilla. Jos perhe pitää perhe-elämää tärkeänä, on vain järjestelykysymys, että suunnitellaan elämä niin, että myös yhdessä tekemiselle riittää aikaa muitten menojen lisäksi.. Sille, mikä on tärkeää, löytyy aikaa

Yritin sanoa, että Suomessa lapset ja nuoret tekevät vähän kotitöitä. Hän hämmästyi ja sanoi: “Se on kasvatuskysymys. Miten lapset oppivat vastuulliseksi, jos he eivät jo pienenä osallistu omalta osalta perheen vastuunkantoon?”

Perheen syöminen yhdessä on Ranskassa itsestäänselvyys. “Minulla ei ollut lupa syödä ulkona kavereiden kanssa edes lukioaikana joitain erityispoikkeuksia lukuun ottamatta. Ruokapöytä on kohtaamisen paikka, ilojen ja surujen kertomisen paikka.”

Kerroin hänelle viimeisimmän suomalaisen tutkimustiedon, että peruskouluikäisten perheistä 58% syö päivittäin yhdessä. “Onko se edes enää perhe, jos ei syödäkään yhdessä?”

Syöminen Ranskassa näyttää olevan muutenkin ihmisiä kokoava tekijä. “Joka viikonloppu kutsumme ystäviä tai sukulaisia meille tai menemme heidän kotiinsa ja teemme ruokaa ja syömme yhdessä.”

Kahvin ympärille rakentuva kyläily on tuntematon käsite. Siinäpä miettimisen aihetta. Teräviä nuoren ihmisen havaintoja. 

Aletaan perhe-elämän elvyttäminen järjestämällä yhdessä herkkuhetki lukuvuotensa päättäneiden kunniaksi tai jonkun muun syyn takia. Mummin ja vaarin tai kummin voisi kutsua juhlaan. Ja sitten tyhjennetään ja täytetään tiskikone yhdessä. 

Edessä oleva kesä pursuaa mahdollisuuksia yhteiseen tekemiseen kodissa ja kodin hyväksi.