Kun on tunteet

”Puolisoni tapa suhtautua tunteisiini on kummallinen. Hän sanoo usein: Tuosta et voi suuttua/ tuosta et voi tulla vihaiseksi/ärsyynnyt ihan turhasta., mutta minkäs minä voin, kun tunnen tuollaisia tunteita.. Oikeastaan tulen entistä kiukkuisemmaksi”

Teillä näyttää olevan tuttua, että, järjen tasolla kohdataan tunnetason tilanteita. En ihmettele, että koet olevasi väärinymmärretty. Ymmärrän myös miestäsi, joka ei ehkä koskaan elämässään ole antanut tilaa tunteilleen. Hänestä on hämmentävä kohdata vaimon tunteet. Varsinkin negatiiviset tunteet tuntuvat uhkaavilta.

Tunteet syntyvät reaktiona siihen, mitä meille tapahtuu; mitä näemme, kuulemme, koemme, mitä muistamme. Tuntea ei voi komennella :” Et saa olla vihainen, et saa olla surullinen, et saa ikävöidä.”

Tunteilla on viesti. Myönteiset tunteet kertovat, että toiveemme tai tarpeemme ovat toteutuneet. Kielteiset tunteet taas kertovat, että toiveemme tai tarpeemme ovat kohdanneet esteitä ja olemme pettyneitä. Kielteisten tunteitten kohdalla on aina hyvä pysähtyä ja kysellä itseltään, mitä pahaa minulle on tapahtunut, kun tunnen näin. Kun uskallamme tuntea tunteemme, syntyy tilaa myös järjen äänelle. Voimme hetken kuluttua huomata, että tapahtuma ei ollutkaan kokonaan katastrofi, tilanteessa voi näkyä valoa ja myönteisiä puolia. Kielletyillä ja torjutuilla tunteilla on taipumus kasaantua pahan olon tunnemöykyiksi. Kohta olemme tilanteessa, jossa emme tiedä, miksi meillä on ahdistava paha olo. Tai ennen pitkää torjutut tunteet purkautuvat ryöppynä ilmoille.

 Parisuhde on vastavuoroine suhde, jossa kummankin tehtävä on kuunnella toisiaan. Kuunteleminen on välittämistä, rakkautta. Silloin kun toinen ärsyyntyy tai kiukustuu, toisen puolison on hyvä pysähtyä ja sanoa itselleen:” Nyt on kumppanilleni tapahtunut jotain kurjaa. Tämä näyttää olevan hänelle iso juttu. Kuuntele. Odotapas järjen ääni nyt vähän aikaa. Kyllä sinäkin saat aikanasi suunvuoron. ”

Eivät tunteet sinänsä vaarallisia ole – eivät negatiivisetkaan. Tunteet ovat tärkeä viesti. I niitä tarvitse pelätä, ei edes toisen tunteita. Tosin tunteita voidaan ilmaista vaarallisella ja toista vahingoittavalla tavalla, mutta se on jo kokonaan toinen juttu.