Mihin päivähoitoon?

Lapsemme on 2-vuotias ja äiti hoitaa häntä kotona 3 -vuotiaaksi asti. Poikamme on vilkas ja sosiaalinen, rohkea ja ulospäin suuntautunut mutta kuitenkin herkkä. Hän puhuu lyhyitä lauseita ja liikkuu erittäin taitavasti. Vanhempina mietimme jo nyt, mikä olisi hänelle vuoden päästä paras hoitovaihtoehto. Toisaalta olemme perhepäivähoidon kannalla, jossa ryhmä on pienempi, mutta siellä muut lapset ovat varmaankin kaikki eri-ikäisiä. Päiväkodissa ryhmässä olisi enemmän samanikäisiä, mutta pelkäämme, onko muutos kotihoidosta 20 lapsen ryhmään yhtäkkiä liian suuri 3-vuotiaalle. Toivomme, että hän oppisi toimimaan ryhmässä, mutta mikä voisi olla sopiva vaihtoehto tällaisessa tilanteessa ?

Vierastat perhepäivähoitolasten eri-ikäisyyttä. Sen voi nähdä myös perhepäivähoidon vahvuutena. Ryhmä muistuttaa oikean perheen lapsiryhmää. Alun perin perhepäivähoidossa idea oli se, että lapset olisivat eri-ikäisiä, jolloin perheenomainen sisarusten välinen vuorovaikutus olisi mahdollisista sellaisillekin, joilla ei ole kotona sisaruksia. Pikemminkin samanikäisten lasten ryhmä iässä, jossa pieni lapsi tarvitsee paljon yksilöllistä huomiota, tuntuu vieraalta.

Päivähoitomuodon valinnassa vanhempien on oltava vakuuttunut, että heidän valitsemansa hoitomuoto on omalle lapselle sopiva, silloin on edellytyksiä syntyä hyvä, lapsen kehitystä tukeva hoitoyhteistyö hoitopaikan ja vanhempien välille.