Media ja lapset
Miten erottaa haitalliset lastenohjelmat ja -kirjat? Joskus tekee pahaa seurata nykyisiä lastenohjelmia, kun ne poikkeavat niin paljon kristillisistä arvoista. Mietin vain, että mihin vetää raja. Onko lapselle haittaa, jos kirjat ja ohjelmat rajoittuvat vain kristillisiin? Minkälaiset sadut ovat välttämättömiä lapsen kehityksen kannalta?
Lapselle on hyvä lukea monenlaisia kirjoja ja satuja. Luettu vahvistaa lapsen mielikuvitusta ja luovuutta. Jos teksteissä esiintyy asioita, joita vierastat tai pidät vääränä, sinulla on erinomainen tilaisuus jutella asiasta lapsen kanssa. Sama koskee myös lastenohjelmia. Lastenohjelmien katselu edellyttää sitä, että katsot niitä yhdessä lapsen kanssa, jotta tiedät, mitä ohjelma sisältää ja yhteinen keskustelu on mahdollinen.
Tarkkaile kirjoissa ja ohjelmissa niitten arvomaailmaa. Miten oikea ja väärä määritellään. Myöskin fantasiassa oikean ja väärän kriteerit pitää olla moraaliltaan oikeita. Näin ei ole esim. Harry Potterissa. Katsele, mille nauretaan? Mistä tehdään pilkkaa? Mitä pidetään ihailtavana ja tavoiteltavana?
Viime aikoina etenkin uskovia vanhempia on huolettanut fantasia kirjat ja ohjelmat, esimerkkinä Pokemonit tai Harry Potter. Molemmille tyypillistä on se, että lapset jäävät niihin “koukkuun”. Yksi koukkuun jäämisen salaisuuksista on maagisten voimien käyttö molemmissa. Se tuo jännitystä ja kiehtoo. Erityisesti Harry Potterissa sekoittuu toden ja fantasian raja. Vielä ala-asteikäinen ottaa myös fantasian totena, jos fantasia sekoittuu faktaan.
Joillekin magiaan ja noituuteen liittyvät sisällöt ovat alku aiheista kiinnostumiseen ja lisätiedon hankkimiseen vaikkapa Noidan käsikirjasta, joka on lastenkirjastoissa jokaisen ulottuvilla. Molempien varjona on myös vahva kaupallisuus, joitten vangiksi lapset helposti jäävät.
Aiheesta on ilmestynyt Tapio Kangasniemen kirja Magia lastenkirjallisuudessa (Uusi Tie). Suosittelen.