Riitaisat matkat

”Viime kesälomalla sanoin lapsille, että ikinä en enää teidän kanssa lähde matkoille, kun ette osaa olla sovussa. Harmittaa, kun kaivattu ja ansaittu kesäloma kuluu tyytymättömyyttä ja riitoja kuunnellessa. Nyt taas perhe kyselee, mitä teemme lomalla ja mieli tekee sanoa, että ei mitään!”

Taidat kertoa monen lapsiperheen kokemuksia. Unelmien lomasta  muotoutuukin  taistelutanner. Jos kyselet lapsiltasi muistoja menneistä kesistä, he tuskin ensimmäiseksi kertovat riitaisista matkoista. He muistavat hyvällä sitä, että koko perhe teki jotain yhdessä. Lapsuuden merkittävät muistot koostuvat perheen yhteisistä hetkistä. Lomat ovat yksi niistä. Jokaisen perheen olisi hyvä vaalia tapaa, että lomalla tehdään jotain yhdessä ja ylipäätään, että lomaa pidetään edes osittain yhtä aikaa.

Arkiseen elämään kuuluvat erimielisyydet, riidat, väsymys ja kyllästyminen. Sisarusten välinen nahistelu on ihmissuhdetaitojen  harjoittelukenttä. Niissä voi oppia ja kasvaa.  Aikuisen haastava tehtävä on auttaa lapsia taitavammiksi ristiriitojen käsittelijöiksi. Lomalla ei valitettavasti saa lomaa vanhemmuudesta, vaan se seuraa meitä jatkuvasti.

Tämän päivän vanhemmat murehtivat sitä, että lapset ja nuoret kulkevat omia teitään.  Perheen yhteinen oleminen ja tekeminen onnistuu hatarasti.  Tuon tilanteen estämiseksi perheen yhteistä tekemistä on vaalittava silloin kun lapset ovat pieniä. Vaikka järjestelyt ovat rasittavia ja unelma on kaukana todellisuudesta, silti vaivannäkö kannattaa. Mikään arvokas ei tule ilmaiseksi.

Yhteisessä tekemisessä  karttuvat yhteiset muistot. Siinä lujittuvat myös suhteet perheenjäsenten kesken. Siinä vahvistuu elämäntapa, että perhe kuuluu yhteen ja perhe tekee välistä jotain ihan oman väen kesken.