Miten puhua seksistä

“Miten sinä perustelet seurusteleville nuorille seksin kuuluvan avioliittoon? Sitäkin he miettivät, miten voi tietää sopivatko he yhteen, jos eivät testaa sitä kaikilla alueilla?”

Mies ja nainen sopivat yhteen ainakin fyysisesti. Seksuaalielämän sujuvuuteen vaikuttaa ennen kaikkea henkinen yhteensopivuus. Yhteensopivuuden paljastaa aika eli se onko toisen kanssa hyvä olla vielä kuukausien ja vuosien perästä.

Sängyssä toisiinsa tutustuminen hankaloittaa henkisen yhteensopivuuden selkiyttämistä.  Seksuaalisuus on niin suuri voima, että se voi pitää kaksi ihmistä yhdessä pitkänkin aikaa, vaikka he oikeasti olisivat huonosti yhteensopivia.

Seurustelun aikana harjoitellaan rakkauden taitoja, toisen ilahduttamista, hellyyttä, puhumista, erimielisyyksien selvittämistä. Jos erimielisyyksiä hoidetaan seksillä, selvittelyn taito jää oppimatta.

Yksi kypsän ihmisen tuntomerkki on kyky odottaa, siinä että voi luopua mielihyvästä, kun odottaminen tuo mukanaan jotain vielä parempaa. Jos ihminen ei opi hallitsemaan seksuaalisuutta ennen avioliittoa, se voi olla vaikeaa myös avioliitossa.

Seksi on intiimein yhteyden muoto, se on yhdeksi tulemista. Yhteinen seksi jättää aina siteen kahden ihmisen välille. Siksi seksi tarvitsee suojakseen pysyvän suhteen, jossa sitoudutaan toiseen koko elämän ajaksi.

Olet ehkä nuorten kanssa keskustellessa törmännyt heidän ajatuksiinsa, jotka alkavat sanalla mutta. Eräs seurusteleva pari sanoi, että vaikka heille esitettäisiin millaisia perusteluja avioliitoon asti odottamisen puolesta, heidät viime kädessä on vakuuttanut se oivallus, että seksin ja avioliiton yhteenkuuluminen on Jumalan tahto, Jumalan hyvä suunnitelma ihmiselle. Se tieto auttoi heitä läheisyyden rajojen löytymisessä.