Konsertissa

”Hämmästyimme suuresti, kun menimme 5 ja 6 vuotiaitten lastemme kanssa lastenkonserttiin. Meidän lapsemme olivat siellä varmaankin vanhimpia. Nuorimmat olivat tuskin kahta vuotta. Lasten keski-ikä oli siinä kolmen paikkeilla. Aloimme miettiä, onko meidän perhe jotenkin jälkeenjäänyt, kun vasta nyt tuli mieleen lastenkonserttiin lähtö!”

Luulen, että olette eläneet ihan oikeassa rytmissä lastenne kanssa. Meidän aikanamme vanhemmilla on hoppu antaa lapsilleen mahdollisimman paljon virikkeitä mahdollisimman varhain, etteivät lapset jäisi mistään tarjolla olevasta paitsi. Kun lapsi on pienenä on nähnyt ja kokenut kaikki, ei häntä enää jaksa kiinnostaa asiat, jotka muutaman vuoden kuluttua olisivat oikeasti hänen ikäisilleen sopivia.

Kuulin vanhemmista, jotka valittivat, etteivät he tiedä, mitä tekisivät  8 ja 9 vuotiaitten lastensa kanssa talvilomalla.. Suomen laskettelukeskukset oli kierretty Lappia myöten. Ruotsin Lappi oli koluttu ja viime vuonna oli oltu Alpeilla. Lapsia ei enää kiinnostanut mikään.

Pienelle lapselle riittävät pienet virikkeet. Tavallinen kotielämä, retket läheiseen metsään tai sukulaisten luo ja yhteinen puuhailu on kaikki mitä lapsi tarvitsee. Viisi-kuusivuotias hyötyy jo pienistä elämän kohokohdista silloin tällöin. Siinä iässä lastenkonsertti- tai teatterimatkaa odotetaan etukäteen ja sitä muistellaan jälkikäteen. Usein koettu virittää lapsessa monta leikkiä kotona.

Kun ulkomaailma ja sen virikkeet  tulevat lapsen elämään vähitellen, riittää uusia ja ihmeteltäviä ja innostavia asioita koko lapsuudeksi. Kun kaikkia laskettelukeskuksia ei valloiteta ala-asteiässä, jää murrosikäisellekin kiinnostavia lomakohteita yhdessä vanhempiensa kanssa.

Kun aikanaan menimme lastemme kanssa ensimmäisen kerran Helsinkiin, oli meillä sukuloimisen lisäksi tutustumiskohteena raitiovaunulla matkustaminen. Linnanmäet ja Korkeasaaret saivat odottaa monen monta vuotta.

Lelujen hankinnassa saisi meillä vanhemmilla olla mielessä sama periaate. Pienelle pienten lelut, että isonakin jäisi uusia leikkejä leikittäväksi. Jos leikki-ikäiselle ostat barbit, milläs sitten leikitään kymmenvuotiaana.

Latinalainen sananlasku Kiiruhda hitaasti on sopiva elämänohje myös elettäessä lasten kanssa. Elämässä riittää ihmettelemistä ja kiinnostavia asioita, kun maailmaa valloitetaan lapsen kanssa hitaasti, kuhunkin kohtaan hetkeksi pysähtyen.