Uupumuksen umpikujassa

” Olen lopen uupunut lasten keskinäiseen epäsopuun ja riitoihin naapurin lasten kanssa. Lasten sairastelut ja oma huono kuntoni saa monet asiat näyttämään synkiltä. Rakastan lapsiani, mutta kadotan otteeni heihin. Tiedän, että lyömiset ja läimäytykset vain pahentavat tilannetta. Lapset ovat jo oppineet käsittelemään riitoja lyömällä ja tappelemalla”

Päättäkää yhteisesti koko perheen kesken, että lopetatte lyömisen. Ilmaise lapsillenne tehneesi väärin rangaistessasi heitä lyömällä. Ymmärrän sinun olleen väsynyt eikä väsyneenä aina jaksa harkita, mikä kurinpalautus on lapselle pitkällä tähtäimellä parasta.

Kun luovut lyömisestä, voit vaatia samaa lapsilta toisiaan kohtaan. Kun panette perheessänne rajan tähän, joudutte miettimään tehokkaampia keinoja lastenne hallitsemiseksi.

Rangaistus ei ole hyvä suhtautumistapa tilanteessa, jossa lapset huonolla käyttäytymisellä huutavat rakkautta:” Huomatkaa minut, eikö kukaan ehdi välittää!”, kuten itse  kauniisti sanoit.

Mietipä yhdessä miehesi kanssa, miten voisitte ilmaista lapsillenne, että rakastatte heitä. Kun te vanhemmat uuvutte, lapset tulkitsevat virheellisesti, että olette väsyneitä heihin. Keskimmäinen lapsenne on osannut ilmaista syvimmän tunteensa kysyessään, miksi äiti välittää vain vauvasta. Kerro lapselle, että olet hoitanut häntä pienenä ihan samalla tavalla, kuin hoidat vauvaa nyt.

Olette joutuneet paljon moittimaan lapsianne. Ottakaa nyt oikein kiitoksen kuuri. Kertokaa päivittäin lapsille joitain myönteisiä asioita heistä. Kiinnittäkää vähemmän huomiota huonoon käytökseen, sen sijaan antakaa kiitosta pienestäkin onnistumisesta. Huolehtikaa myös, että teillä on hauskoja hetkiä yhdessä. Näin perheenne ilmapiiri alkaa parantua. Kireys lapsissanne sulaa vähitellen, ja heissä syntyy tilaa kuunnella myös teidän toiveitanne ja ohjeitanne.

Ilmaiset yhdeksi pulmaksi, että neuvot eivät mene perille. Tottelemiselle on kaksi edellytystä. Ensinnäkin vanhempien oman esimerkin on oltava samansuuntainen kuin neuvo. Emme voi huutamalla sanoa lapselle: ”Älä huuda.”

Toiseksi neuvot menevät vasta sitten perille, kun aikuisen ja lapsen välinen suhde on kunnossa. Hoitakaa tunnesuhdetta lapsiinne, näin luotte edellytyksiä myös tottelemiselle.