Haistattelevat lapset

“Olemme ymmällämme kun nelivuotiaamme on alkanut suuttuessaan nimittelemään ja haukkumaan meitä vanhempia. Tuntuu kuin olisimme valtavia pahiksia lapsen mielestä. Olemme kuulleet olevamme tyhmiä ja hulluja ja paskoja ja ties mitä. Kotona meillä ei käytetä rumaa kieltä emmekä millään suvaitsisi sitä lapseltakaan

Teidän vihainen pikku kultanne purkaa kiukkuaan kuulemillaan ja oppimillaan ilmaisuilla. Olette yrittäneet kitkeä rumia puheita hyvällä ja pahalla. olette selittäneet ja perustelleet. olette antaneet viimeisen varoituksen “Jos vielä… niin” ja toteuttaneet varoituksenne.

Olette jo paljon tehneet. Ehkä nyt voisitte lähestyä pulmaa toisesta näkökulmasta. Kun lapsenne kiukustuu, hänen kiukun purkamistapansa on haukkuminen ja nimittely. Auttakaa lasta ymmärtämään omia tunteitaan, sillä hallitsemattomista tunteitahan on kysymys.

Lapsi kokee pettymyksen, asiat ei suju hänen haluamallaan tavalla. Siitä tulee kiukku. Hän on oppinut pahan olonsa purkamiskeinoksi kääntämään kiukkunsa muihin eli teihin vanhempiin. Seuraavassa kiukunpuuskassa te vanhemmat voitte toimia lapsen tunteitten tulkkina ja auttaa häntä ymmärtämään mistä hänen pahassa olossaan on kysymys.

Kun lapsi aloitta tavanmukaisen purkauksensa haukkumalla tai lyömällä, toimikaa toisella tavalla kuin tähän asti. Mene lapsen luo. Jos suinkin hän antaa ottaa kädestä, koskettaa olalle ja löydät lapsen katseen,  aloita siitä. Sitten kerrot lapselle. ” Nyt sinä olet tosi suuttunut/pettynyt/ kiukustunut. Harmistuitko siitä, kun et päässyt enää ulos/käskin sinua lopettamaan leikkisi….” Eli ideana se, että autat lasta kädestä pitäen tunnistamaan, missä oli hänen pahan tunteensa alkuperä. Sitten voit kertoa ymmärtäväsi, että lasta suututtaa. Aikuistakin suututtaa, kun asiat menevät pieleen.

Sitten voitkin jo kertoa, että suuttumus pitää oppia ilmaisemaan sanomalla se ääneen. Eli kertoa, mikä suututtaa. Tällöin painopiste siirtyy lapsen omien tunteitten tunnistamiseen ja ilmaisemiseen rakentavalla tavalla vanhempien haukkumisen sijaan.

Omien tunteitten tunnistaminen ja niitten ilmaiseminen muita vahingoittamatta on yksi arvokkaimmista sosiaalisista taidoista. Opetteleminen aloitetaan varhain eli siinä vaiheessa kun lapsi alkaa ilmaista omalla hallitsemattomalla tavallaan pettymyksiä.