Yksin juhlimaan

”Meillä elämä on valumassa siihen malliin, että kumpikin lähdemme yksin tanssimaan. Elämä on ollut monta vuotta kotona olemista, työtä ja perhe-elämää. Molemmat kaipaamme vähän tuuletusta ja avarampia maisemia. Yhdessä emme voi lähteä, kun ei ole lastenhoitajaa. Kuitenkin joku minua  vaivaa tässä yksin menemisessä.”

Mikähän sinua oikein vaivaa yksin menemisessä, siitä et kertonut. Mietitkö, mitä puolisosi tekee, kenen kanssa tanssii ja miten, vai mietitkö, mitä mahdolliset tutut ajattelevat, kun näkevät sinut tai puolisosi yksin? Vai oletko huomannut, että ajaudutte kauemmas toisistanne erillisten menojen myötä? Kertyykö välillenne salaisuuksia, joita ette jaa toistenne kanssa?

Istukaapa joskus yhdessä alas ja kertokaa toisillenne mietteistä, joita yksin ulos meneminen teissä herättää. Kun aloititte yhteistä elämäänne, halusitte aina mennä yhdessä. Halusitte jakaa vapaa-ajan ja sen kokemukset. Miksi nyt haluatte kokemuksia erikseen? Puhukaa siitäkin. Mitä sellaista etsitte, mitä ette oman puolisonne kanssa voi kokea?

Joskus puolisot rehellisesti vastaavat, että muualta saa enemmän ihailua ja kiitosta kuin omalta puolisolta. Ihailtuna oleminen, kelpaaminen ja ihastumisen tunteitten kokeminen tuntuu mukavalta vastapainolta arkiseen perhe-elämään. Voisiko näitä elvyttää omassa parisuhteessa.

Työssäni olen vuosien varrella nähnyt, että eri suuntiin kulkeutuvat harrastukset, erillään viihtyminen ja yksin juhlimaan lähteminen ovat ennen pitkää huono merkki suhteen tulevaisuudesta. Ilman puolisoa viihtyminen alkaa olla entistä houkuttelevampaa. Usein ajaudutaan huomaamatta niin kauas toisista, että takaisin ja lähelle tuleminen on aikamoisen työlästä. Lähellä on tilanne, jolloin todetaan ”Rakkaus vain väliltämme loppui”. Rakkaus loppuu, jos sitä ei ravita, vaan sen sijaan ravitaan erillään viihtymistä. Siihen jokainen oppii helposti.

Yksinään ulos menemisen syyksi sanoit lastenhoitajan puuttumisen. Lastenhoitaja maksaa ja sen järjestäminen vaatii vaivannäköä. Kuitenkin parisuhteessa etääntymisen hinta ja lähentymisen vaivannäkö ovat vaativampi juttu kuin lastenhoitajan hankkimisen vaiva ja hinta tässä ja nyt.