Räätälöidyt säännöt

Voiko samassa perheessä olla lapsille eri säännöt? Meidän perheen kolme lasta ovat kaikki temperamentiltaan ja persooniltaan erilaisia. Toinen lapsi tuntuu tarvitsevan tiukempia rajoja jossakin asiassa kuin taas toiselle riittää löysemmät rajat. Toiseen lapseen voi luottaa jossakin asiassa enemmän kuin toiseen, vaikka ikäero on melko vähäinen. Kuinka kannattaisi toimia, etteivät lapset kokisi vanhempien kohtelevan heitä epäoikeudenmukaisesti?

Tarkoitatkohan sitä, että joku lapsista pysyy rajojen sisällä, vaikka rajoja ei olisikaan. Esim. jos teillä on sääntö, että koulusta tullaan suoraan kotiin, jollekin lapsista se on itsestäänselvyys. Hän tulee aina. Toista lasta pitää muistuttaa lähtiessä ja joskus vielä soittaa iltapäivällä perään. Periaatteessa lapsilla on samat säännöt, toinen lapsi vain tarvitsee valvontaa ja muistuttamista eri tavalla kuin toinen.

Luotettavuusasiassa voi tulla erilaista käytäntöä. Toinen tarvitsee puhelimeen saldorajan, toinen ei. Toinen huolehtii itse tietokoneen käyttöajoista, toisen toimintaa pitää valvoa. Toisen käytyä kaupassa kuitti ja rahat pitää tarkistaa, toiseen voi luottaa, että mitään ylimääräistä ei ole ostettu. Tavallaan tässäkin molemmilla on samat rajat, mutta valvonta on erilainen.

Enemmän valvontaa vaativa on kypsymässä vastuuseen ja rehellisyyteen hitaammin. Kontrollointi on tukemassa hänen itsehallinnan ja itseohjautumisen kykyä. Jokaisesta opitusta vastuullisuuden askeleesta on hyvä antaa kiitosta.