Rakkauden taidot


Elämänlangat 2 / Kotimaa 2004

Rakastunut ihminen tahtoo tehdä kumppanilleen hyvää. Hänellä on herkkyyttä kuunnella toisen toiveita. Hän haluaa nähdä vaivaa, että yhdessäoleminen olisi palkitsevaa. Seurustelusuhteessa opitut rakkauden taidot säilyvät suhteessa myös myöhemmin. Tai niitä on ainakin osattu ja ne on otettavissa käyttöön uudelleen, jos ne arkisessa elämässä ovat päässeet unohtumaan.  

Puhuminen ja kuuntelu  

Toisistaan kiinnostuneet ihmiset voivat unohtaa ajan kulun puhuessaan ja kuunnellessaan toinen toisiaan. He viihtyvät. Omista kokemuksista, ajatuksista, tunteista, toiveista ja suunnitelmista puhuminen on tie toinen tuntemiseen.  

Monet ovat kertoneet, että puhuminen väheni, kun intiimi fyysinen läheisyys tuli seurusteluun mukaan. Seksuaalinen läheisyys on niin jännittävä ja kiihottava, että sen rinnalla keskustelun nautinto jää toiseksi. Silloin voi keskustelun kautta tapahtuva toiseen tutustuminen jäädä alkutekijöihinsä.  

Toisen huomioonottaminen on suhteen alkuaikoina helppoa. Toisen toiveitten kuuleminen, hänen hyvinvoinnistaan huolehtiminen, auttaminen ja ilahduttaminen ovat rakkauden taitoja jotka toivottavasti saavat jatkua suhteessa myös myöhemmin.  

Hellyyden taidot  

Hellyys on rakkauden elämän neste. Rakastumisen vaiheessa hellyys versoo kuin itsestään. Hellyyttä ovat katseet, hymyt, kosketus, halaamiset, rutistukset, suukottelu, kauniit sanat, myönteinen palaute, omasta ulkonäöstä huolehtiminen, hyvältä tuoksuminen, hellittelynimet, kuiskaukset, lahjat, yllätykset, yhteiset muistot, hoivaaminen ja toisen tunteisiin eläytyminen.  

Hellyys pitää suhteen elävänä. Se ylläpitää molemminpuolista vetovoimaa ja kaipausta toistensa yhteyteen. Hellyys on osa valloittamisen rituaalia. Seurusteluvaiheessa voi joskus käydä, että hellyys alkaakin vähentyä, jos seksi astuu kuvioihin. Seksi voi syödä suhteesta muun hellyyden koska seksin tuottama mielihyvä on voimakkaampaa kuin hellyys. Silloin hellyyden taitojen oppiminen ja vahvistuminen jäävät puolitiehen. Niitä kuitenkin tarvittaisiin vielä ikääntyvän suhteenkin elinvoimana.  

Erimielisyydet  

Rakkauden taitoihin kuuluu myös erimielisyyksien kohtaamisessa harjaantuminen. Jokaisessa parisuhteessa tulee ristiriitoja. Ne ovat haasteita opetella rakentavaa asioitten selvittelyä. “Nyt meille tulee sitten ero” kertoo eräs nainen miettineensä, kun hänelle tuli ensimmäinen riita seurustelukumppaninsa kanssa. Omassa kodissa hän oli nähnyt vain repivää riitelyä, joka lopulta johti vanhempien avioeroon.  

Rakentavassa riitelyssä tarvitsemme sekä puhumisen että kuuntelemisen taitoja. Suhde on sitä vahvempi, mitä avoimemmin siinä voi ilmaista ajatuksensa, tunteensa ja toiveensa. Kielteisten tunteitten ilmaiseminen kertoo toiselle, missä hänen käyttäytymisensä loukkaa tai häiritsee toista. Kuulemastaan voi ottaa opikseen. Niissä tilanteissa on hyvä opetella myös anteeksipyytämistä ja anteeksiantamista.  

Keskinäiset vaikeudet eivät ole merkki siitä, että seurustelukumppani on valittu väärin. Ne ovat haaste kasvuun ja kehittämään omia keskustelutaitoja. Joskus muutaman päivän kriisi lujittaa suhdetta enemmän kuin monen viikon onnenhetket yhteensä.  

Sitoutumisen taito  

Sitoutuminen sisältää asenteen, että kaikessa ja kaikissa valinnoissa kumppanin etu ja yhteinen etu otetaan huomioon. Rakastuminen on sitoutumisen ravintoa. Silloin vahvistuu kyky luopua omasta itsekkyydestä ja minän sijalle tulee me. Sitoutuminen vapauttaa kaikki käytettävissä olevat voimat oman suhteen rakentamiseen.  

Ihmisessä on olemassa kaikki idut hyvään rakkaussuhteeseen. Rakastumisen alkuvoima kiskoo esiin suhteen jatkumisessa tarvittavia rakkauden taitoja. Niitten vahvistuminen tarvitsee aikaa. Rakkauden taitojen jääminen pysyviksi parisuhdetaidoiksi vaatii tahtoa.  

Pohditan yhdessä  

Testaisimmeko ensin?

“Olemme seurusteleva pari ja vakavasti kiintyneet toisiimme. Asumme eri paikkakunnilla. Jotkut sukulaiset kehottavat kovasti muuttamaan yhteen ennen naimisiinmenoa, että näkisimme sovimmeko yhteen. Parempi kuulemma harkita tarkkaan nyt kuin kohta erota”  

Mietit, voiko yhdessä asumisella ennustaa avioliiton pysyvyyttä. Tilastokeskuksen mukaan avoparit päätyvät eroon neljä kertaa useammin kuin avioparit. Tilastoissa on mukana vain avoparit, joilla on lapsia. Yhteensopivuutta testaavista pareista ei ole tilastoa. Ympärillesi katseltuasi olet sinäkin huomannut, että muuttoliike yhteen ja erilleen on erittäin vilkasta.  

Avosuhteesta eroaminen on käytännössä helppoa, mutta toisesta irrottautuminen ja pettymyksestä selviäminen on samanlainen kivulias prosessi kuin avioerokin. Siksi itse aina suosittelen muunlaista toinen toiseensa tutustumista ja yhteiselämän mahdollisuuksien selvittämistä. Sitä on tilan ja ajan antaminen rakkauden taitojen opettelulle. Yhteisen elämän odottaminen ja siitä unelmoiminen antaa hyvän maaperän rakkauden taitojen kasvulle. Raakileena poimittua hedelmää syödessäsi et tiedä, miltä kypsynyt hedelmä maistuisi.  

Joskus on tilanne, että pikaisesti yhteen muuttaneiden suhde jatkuu, vaikka alkuihastumisen jälkeen tarkempi tutustuminen toiseen on tuonut eteen melkoista yhteensopimattomuutta. Eropäätöstä on hankala tehdä, kun on tullut hankittua yhtä ja toista yhteistä ja yhteiseen olemiseen on totuttu ja sukulaiset ja kaveritkin ovat tottuneet. Jos pari olisi tapaamisensa jälkeen malttanut seurustella pitempään ja tutustua toisiinsa ihastumisvaiheen jälkeenkin, he eivät olisikaan enää pari. Yhteensopimattomuus olisi havaittu ajoissa. Seksuaalisen tarvitsevuuden täyttymys peittää alleen muut tärkeät selvitettävät alueet. Vaikka sopisittekin hyvin yhteen suhteen alkuvaiheessa, ette voi millään yhteisasumisella testata, sovitteko yhteen kymmenen tai kolmenkymmenen vuoden kuluttua. Elämä muuttaa meitä koko ajan. Parisuhde on jatkuva sopeutumisprosessi.   

Tilastojen mukaan avosuhteella aloitetuista avioliitoista purkautuu merkittävästi isompi osa verrattuna niihin, jotka aloittavat yhteisen elämisen avioliiton solmimisen jälkeen. Taustalla lienee vahvempi sitoutuminen elämän pituiseen parisuhteeseen ja vahva pyrkimys tehdä työtä oman suhteensa eteen.