Perhe-elämää

Muutama vuosi sitten meillä oli ranskalainen vaihto-oppilas Aline.

Kyselin häneltä Suomessa olovuoden kokemuksia. Hän ihmetteli kovasti sitä, että suomalaiset eivät elä perhe-elämää. Ajattelin, että meillä hänen on kyllä pitänyt nähdä perhe-elämää, siksi kiinnostuin kyselemään ranskalaisesta perhe-elämästä.

– Meillä perhe on yhdessä, silloin kun ollaan kotosalla. Se ei ole perhe-elämää, jos perhe vain menee pois kotoa ja harrastaa yhdessä tai on omissa huoneissaan. Perhe-elämää eletään kotona. Meillä  Ranskassa perhe-elämän ydin on yhteinen tekeminen. Meillä kotityöt tehdään yhdessä. Täällä Suomessa perheenjäsenet tekevät kotitöitä kukin erikseen. Onhan paljon hauskempi tyhjentää tiskikone yhdessä jonkun toisen kanssa tai siivota yhdessä tai käsitellä pyykkiä tai laittaa ruokaa yhdessä. Siinä samalla jutellaan tietysti.

Sanoin, että Suomessa perheenjäsenillä on omat menonsa ja harrastuksensa ja kukin tekee työt oman aikataulunsa mukaan.

– On meilläkin harrastuksia ja menemisiä sekä lapsilla että aikuisilla. Mutta jos perhe pitää perhe-elämää tärkeänä, on vain järjestelykysymys, että  elämä suunnitellaan niin, että myös yhdessä tekemiselle riittää aikaa muitten menojen lisäksi.

Yritin sanoa, että Suomessa lapset ja nuoret tekevät vähän kotitöitä. Hän hämmästyi ja sanoi:

– Sehän on kasvatuskysymys. Miten lapset oppivat vastuulliseksi, jos he eivät jo pienenä osallistu omalta osalta perheen arkielämään?

Yhdessä syöminen on Ranskassa itsestäänselvyys.

– Minulla ei ollut lupa syödä ulkona kavereiden kanssa edes lukioaikana joitain erityispoikkeuksia lukuun ottamatta. Ruokapöytä on meillä kohtaamisen paikka, ilojen ja surujen kertomisen paikka.

Kerroin hänelle viimeisimmän suomalaisen tutkimustiedon, että peruskouluikäisten perheistä 58% syö päivittäin yhdessä. 

 – Onko se edes enää perhe, jos ei syödäkään yhdessä?, totesi teräviä havaintoja  tehnyt nuori.

Niin että aletaanpas elämään perhe-elämää ranskalaisittain ja tekemään yhdessä. Kieltämättä siivoaminenkin on hauskempaa tehdä yhdessä  eli meidän perheessä kahden kuin että kumpikin tekisi omat hommansa oman aikataulunsa mukaan.