Seksin odottaminen

”Löysimme 16-vuotiaan poikamme takin taskusta kondomipakkauksen. Olimme hämmentyneitä. Toivomme, ettei poikamme aloittaisi seksisuhdetta ennen avioliittoa. Olemme olleet tarkkoja siinä, ettei hän ole saanut yöpyä tyttöystävänsä luona, eikä tyttöystävä ole yöpynyt meillä. Muutenkin olemme keskustelleet seksistä ja siitä, että meidän mielestä seurustelussa on seksiä tärkeämpää oppia tuntemaan toista ja että seksi kuuluu sitoutuneeseen parisuhteeseen – avioliittoon. Voinko pitkittää lapsemme seksin aloittamista?”

Olette olleet arvostettavia vanhempia kun olette puhuneet pojallenne ja ehkä myös hänen tyttöystävälleen seksistä ja seurustelusta. Olette perustelleet elämää suojelevat ja seurustelusuhdetta lujittavat ajatuksenne

Viisasta on, että ette ole ehdoin tahdoin vahvistaneet tilanteita, missä seurustelevat altistuvat seksille. Ette ole sallineet yöpymistä yhdessä. Jos yöpyminen on välttämätöntä, nuoret saavat nukkua eri huoneissa.

Jos tyttö on alle 16-vuotias, on hyvä muistuttaa vielä lain määrittelemästä seksin suojaikärajasta. On tapauksia, jossa tytön vanhemmat ovat nostaneet syytteen alaikäiseen sekaantumisesta, vaikka tyttö olisi itse seksiä halunnut.

Voitte kertoa löytämästänne kondomipakkauksesta ja siihen liittyvästä murheestanne. Nuoret tietävät teidän mielipiteenne. Itse he päättävät, miten he aikovat elää, mutta vastuuta mahdollisesta raskaudesta he eivät voi kantaa. Se lankeaa vanhemmille, koska yhteiskunnan tuki alkaa vasta 17-ikävuoden jälkeen.

Vartijoiksi ja salapoliiseiksi emme kuitenkaan vanhempina voi ruveta.