Työ vie voimat

“Työni vie minulta kaikki mehut. Asun miltei työpaikallani enkä voi vaikuttaa asiaan. Omille lapsilleni, joita rakastan syvästi, ei jää nykyään kuin murut, ei aina sitäkään. Äiti on aina väsynyt tai huonolla tuulella. Voimat eivät riitä vaikka kuinka yritän

En yhtään ihmettele levottomia koululuokkia tai yömyöhään kadulla maleksivia nuoria, jos vanhemmat ovat uupuneita. Voiko odottaa  että he täysjärkisesti voivat huolehtia jälkikasvustaan, joita taas vetävät puoleensa TV:stä ja kavereilta pursuavat virikkeet. Rakastan lapsia ja haluan tehdä töitä elantomme eteen, mutta mistä voimat ja aika. Ei ainakaan työnantajalta.“

Edessäsi on yhtälö, jossa on kaksi ratkaistavaa muuttujaa. Toinen on äitinä oleminen ja toinen työ.  Mikäli työ vie maksimaalisesti aikasi ja voimasi, äitinä olemiselle ei jää juuri mitään. Yhtälö on mahdoton ratkaista tällä tavalla, niin kuin olet huomannut. Olet mahdottomuuden edessä. Sanot, että asiaan ei voi vaikuttaa ja kuitenkin haluat muutosta. 

Sisäinen tyytymättömyytesi ja syyllisyytesi äitinä olemiseen voi tulla niin suureksi, että joku muutos on tapahduttava kestääksesi. Viisaana ihmisenä näet, että  lapset eivät voi ennen pitkää hyvin, jos he saavat vanhemmistaan vain murusia.

Tarkista elämäntapaasi, löydätkö siinä  joitain hukkaputkia, missä voimiasi valuu tarpeettomaan. Joskus me naiset käytämme vähäistä energiaamme epätarkoituksenmukaisesti ja tarpeellisiin jää vain rippeet. Voitko kotona selvitä helpommalla? Voitko ostaa sellaista, mitä olet tottunut tekemään itse? Voitko ostaa palveluja ja sääsää itseäsi?

Joskus meillä on taipumus ajatella, että asioille ei voi tehdä mitään. Tarkistapa vielä kerran, onko kaikki muutokset työaikasi määrittelyssä mahdottomia. Joskus on hypättävä hetkeksi oravanpyörästä kootakseen voimansa ja käyttääkseen ne siihen mikä on tärkeintä.

Lapset ovat täkein elämäntehtävämme, silloin kun he ovat kasvavassa iässä. Harva ihminen katuu elämänsä ehtoopuolella sitä, että tuli tehtyä liian vähän töitä. Moni katuu sitä, että tuli elettyä äitinä ja isänä liian ohuesti silloin kun lapset olisivat sitä tarvinneet.

Sinä olet herännyt ajoissa. Ristiriitasi voi olla alku muutokseen. Kuuntele tarkasti sisintäsi, mikä tässä elämänvaiheessa on tärkeintä ja tee valintasi sen mukaan. Oikeita ratkaisuja ihmisen ei tarvitse koskaan katua.